Emniyet Valfi

Emniyet ventilinin  birincil amacı can, mal ve çevrenin korunmasıdır. Bir emniyet ventili , kaplardan veya ekipmandan gelen aşırı basıncı boşaltmak ve normal koşullar geri yüklendikten sonra akiskanin daha fazla serbest kalmasını önlemek ve yeniden kapatmak için tasarlanmıştır.

Bir emniyet ventili bir güvenlik vanasıdır  ve çoğu durumda son savunma hattıdır. Emniyet valfinin her zaman ve her koşulda çalışabilmesinin sağlanması önemlidir. Emniyet valfi, bir proses vanasi veya basınç regülatörü değildir ve bu şekilde kötüye kullanılmamalıdır. Yalnızca tek bir amaç için çalışması gerekir: aşırı basınç koruması.

 

En yaygın olanları:

Deşarj işleminin bloke olmasi

Genellikle “Yangın Durumu” olarak adlandırılan harici ateşe maruz kalma

Termal Genleşme

Kimyasal reaksiyon

Eşanjör borusu yırtılması

Soğutma sistemi arızası

Yukarıda listelenen olayların her biri ayrı ayrı ve diğerinden ayrı olarak gerçekleşebilir. Aynı zamanda da gerçekleşebilirler. Aşırı basıncın her nedeni, boşaltılacak farklı bir kütle veya hacim akışı da yaratacaktır, örn. termal genleşme için küçük kütle akışı ve kimyasal reaksiyon durumunda büyük kütle akışı. Uygun bir basınç tahliye cihazının boyutlandırılması ve seçimi için en kötü durum senaryosunu belirlemek kullanıcının sorumluluğundadır.

 

Emniyet Valf Çeşitleri ve işlevleri

Farklı endüstriler tarafından talep edilen birçok farklı uygulama ve performans kriterini karşılamak için çok çeşitli emniyet valfleri mevcuttur. Ayrıca, ulusal standartlar birçok farklı tipte emniyet valfi tanımlar.

Kazan ve basınçlı kap uygulamaları için ASME standardı I ve ASME standardı VIII ve emniyet valfleri ve tahliye valfleri için ASME/ANSI PTC 25.3 standardı aşağıdaki tanımı sağlar. Bu standartlar, performans özelliklerini belirlemenin yanı sıra kullanılan farklı tipteki emniyet valflerini tanımlar:

 

ASME I Ventili – Kazan uygulamaları için ASME basınçlı kap kodunun Bölüm I gereksinimlerine uygun, %3 aşırı basınçta açılacak ve %4 içinde kapanacak bir emniyet tahliye ventilini tarif eder . Genellikle iki blöf halkasına sahip olacak ve Ulusal Kurul ‘V’ damgası ile tanımlanacak.

ASME VIII Ventili – Basınçlı kap uygulamaları için ASME basınçlı kap kodunun Bölüm VIII gereksinimlerine uygun, %10 aşırı basınçta açılacak ve %7’de kapanacak bir emniyet tahliye ventili. Ulusal Kurul ‘UV’ damgası ile tanımlanmıştır.

 

Standart emniyet ventili  – Açıldıktan sonra, %10’dan fazla olmayan bir basınç artışı içinde boşaltılacak kütle akış hızı için gerekli kaldırma derecesine ulaşan bir ventil. (Valf, pop tipi bir hareketle karakterize edilir ve bazen yüksek lift  olarak bilinir).

Full Lift Emniyet Ventili  – Kaldırma başladıktan sonra, tasarımla sınırlandırıldığı şekilde tam kaldırmaya kadar %5’lik bir basınç artışı içinde hızla açılan bir emniyet valfi. Hızlı açılmaya (oransal aralık) kadar olan kaldırma miktarı %20’den fazla olmamalıdır.

Doğrudan Yüklemeli  Emniyet Ventili – Ventil diskinin altındaki açma kuvvetine, yay veya ağırlık gibi bir kapatma kuvvetinin karşı çıktığı bir emniyet valfi.

Oransal Emniyet Ventili – Basınçtaki artışa göre az ya da çok düzenli olarak açılan bir emniyet valfi. %10 kaldırma aralığında ani açılma basınç artışı olmadan gerçekleşmeyecektir. %10’dan fazla olmayan bir basınçta açılmanın ardından, bu emniyet valfleri, boşaltılacak kütle akışının gerekli kaldırmasını sağlar.

Diyaframlı Emniyet Ventili – Lineer hareketli ve dönen elemanların ve yayların bir diyafram ile akışkanın etkilerine karşı korunduğu doğrudan yüklemeli  bir emniyet ventili

Körüklü Emniyet Ventili  – Kayar ve (kısmen veya tamamen) dönen elemanların ve yayların akışkanların etkilerine karşı bir körük ile korunduğu, doğrudan yüklü bir emniyet valfi. Körükler, karşı basıncın etkilerini telafi edecek bir tasarımda olabilir.

Kontrollü emniyet Ventili – Bir ana ventil ve bir kontrol cihazından oluşur. Ayrıca, ayarlanan basınca ulaşılana kadar ek bir kuvvetin kapatma kuvvetini arttırdığı, ilave yüklemeye sahip doğrudan etkili emniyet ventillerinide içerir.

Emniyet Ventili ile Emniyet Tahliye ( Safety Relief ) Vanasi arasındaki fark;

Tahliye ventili , bir kap veya sistemdeki basıncı belirli bir ayar seviyesine kadar kontrol etmek için tasarlanmış bir vanadir . Öte yandan bir emniyet ventili, set basınci önceden belirlenmiş belirli bir sınırı geçtiğinde bir kap veya ekipmandan aşırı basıncı boşaltmak için kullanılan bir ventildir.

ÜRÜNLER