Endüstriyel otomasyon sistemlerinde kullanımını gördüğümüz Solenoid valfler gaz, hava, su gibi çeşitli akışkanların geçişini sağlayan elektromekanik parçalardır. Elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren solenoid vanalar su, yağ, gaz gibi akışkanların kontrolünde kullanılır. Bu yazımızda akışkan kontrolünde sıkça kullanılan solenoid vanalara yakından bakacağız.
Endüstriyel otomasyon sistemlerinde sıkça gördüğümüz Solenoid valflerin temel işlevi, valf gövdesindeki orifisin açılmasını veya kapanmasını içerir, bu da valf içinden akışa izin verir veya engeller. Çekirdek, kovanın içinde yükselerek veya alçarak bobini enerjilendirerek ve orifisi açar veya kapatır.
Solenoid Valfler Nasıl Çalışır?
Bu elektromanyetik vananın iki durumu vardır. Açık veya kapalı olarak konumlanabilen valflerin çalışma düzeneğini inceleyelim. Solenoid valfler elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürürler. Bu dönüşüm manyetik bir devre ile sağlanır. Solenoid bobine bir gerilim (230V, 110V, 24V, 12V gibi DC ya da AC gerilimler) uygulandığında, bobin bir elektromıknatısa dönüşür ve manyetik bir kuvvet üretir. Bu kuvvet vananın içindeki çekirdeğin hareket etmesini sağlar. Bu harekete göre vana açılır ya da kapanır. Enerji yokken akışkanın geçmediği durumdaki şekline normalde kapalı, enerji yokken akışkanın geçtiği durumdaki şekline normalde açık denir. Bahsettiğimiz gibi elektrik akımı geçmeyen Solenoid valfler kapalı durumdadır. Bu da çekirdeğin akışkanın geçmesi gereken noktayı kapatarak engellediği anlamına gelir. Orifisi kapatan çekirdeğin uyguladığı basınç sayesinde kapalı pozisyondadır. Öte yandan elektrik akımının gelmesi ile çekirdek yukarı doğru çekilir ve çıkış yolu açılır. Bu sayede akışkanlar orifis noktasından geçerek çıkış yoluna gider. Solenoid vanalar akışkanların geçişini bu şekilde kontrol eder.