Seviye Ölçerler

Tüm ölçüm noktalarının en önemli gereksinimleri sürekli ürün kalitesi, tesis güvenliği ve ekonomik verimliliktir.

Sıvıların, macunların, dökme katıların veya sıvılaştırılmış gazların seviye ölçümü genellikle tanklarda, silolarda veya hareketli konteynerlerde yapılır. Sürekli ölçüm, arayüz ölçümü ve yoğunluk ölçümünün yanı sıra limit seviye tespiti için de kullanılabilecek çok sayıda ölçüm prensibi bulunmaktadır.

Seviye Ölçüm Tipleri;

Kılavuzlu radar seviye ölçümü

Radarlı seviye ölçümü

Hidrostatik seviye ölçümü

Ultrasonik seviye ölçümü

Titreşimli limit seviye Ölçümü

Kapasitif seviye ölçümü

Servo seviye ölçümü

İletkenlik seviye ölçümü

Radyometrik seviye ölçümü

Elektromekanik seviye ölçümü

Şamandıra siviçli seviye ölçümü

Pedallı seviye ölçümü

Mikrodalga bariyeri seviye ölçümü

Kılavuzlu radar sensörlerle sıvılarda ve katılarda sürekli seviye ölçümü.

Tanka tepeden monte edilmiş LTC Serisi sensörlü kılavuzlu radar seviye ölçümü her türlü uygulamada kullanılabilen mükemmel bir çözüm sunar. Kolay bir şekilde devreye alınabilen kılavuzlu radarlar sorunsuz bir şekilde kullanılabilmeleri sayesinde zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar. Basit depolama tanklarından korozif veya agresif ürünlerin söz konusu olduğu ağır sanayi uygulamalarına kadar her türlü uygulamada kullanılabilir.

Kılavuzlu radar seviye ölçümü sıvılarda ve dökme katılarda kullanılabilir. Yansıtılan dalgalar güvenli bir şekilde yönlendirildiğinden nedeniyle ürünün yüzey koşulları çok önemli değildir. Sıvı yüzeyinin dalgalı olması, köpük oluşumu veya yüzeylerin farklı açılarda olması ya da dökme katılarda olduğu gibi çıkış hunileride ölçüm yapılması ölçüm sonucunu etkilemez. Ayrıca kılavuzlu radar, arayüz ölçümündeki birinci tercihtir.

 

Kılavuzlu radar ölçümü: Ölçüm Prensibi

LTC Serisi, prob boyunca yönlendirilen yüksek frekanslı radar sinyalleriyle çalışır. Sinyal, ürün yüzeyiyle temas ettiğinde dc değeri (bağıl dielektrik sabiti) değişimi nedeniyle yayılan sinyalin bir kısmı yansıtılır. Sinyalin gönderilmesiyle geri alınması arasındaki Uçuş Süresi enstrüman tarafından ölçülür, analiz edilir ve proses bağlantısı ile ürün yüzeyi arasındaki mesafeyi hesaplamada kullanılır.

Avantajlar

  • Güvenilir ölçüm: Ürün yüzeylerinden ve tanktaki engellerden veya saptırıcılardan etkilenmez
  • Prob Sonu (EoP) değerlendirme sayesinde ilave güvenlik
  • Dolum sırasında da güvenli ölçüm

Temassız radarlı sensörler ile sıvılarda ve katılarda sürekli seviye ölçümü

Tanka tepeden montajlı sensör ile radarlı seviye ölçümü her türlü endüstri için en uygun çözümü sunar. Kolayca devreye alınabilen ve sorunsuz kullanılabilen temassız radar, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar. Basit depolama tanklarından korozif veya agresif ürünlerin söz konusu olduğu yüksek doğruluk gerektiren tank ölçüm uygulamalarına kadar her türlü uygulamada kullanılabilir.

Radarlı seviye ölçümü buharlı ortamlarda ve en zorlu proses koşulları altında bile (basınç, sıcaklık) güvenli bir çözüm sunar. Ayrıca hijyenik temassız seviye ölçümü uygulamalarında da kullanılabilir. Su/atık su, gıda endüstrisi, yaşam bilimleri veya proses endüstrisi gibi farklı endüstrilere yönelik versiyonları mevcuttur. Her türlü radar uygulaması için çeşitli anten versiyonları mevcuttur.

Radarlı ölçüm: Ölçüm Prensibi

Bir anten tarafından yayılan ve dc değerindeki (bağıl dielektrik sabiti) değişim nedeniyle ürün yüzeyinden yansıyan yüksek frekanslı radar sinyaliyle çalışır. Yansıyan radar sinyalinin Uçuş Süresi, alınan mesafeyle doğru orantılıdır. Tank geometrisi biliniyorsa bu değişken kullanılarak seviye hesaplanabilir.

Avantajlar

  • Temassız, bakım gerektirmeyen ölçüm
  • Yoğunluk ve iletkenlik gibi ürün özelliklerinin yanı sıra dökme katılardaki dolum gürültüsü ve tozdan etkilenmez
  • İstenen şekilde ayarlanabilen ölçüm aralığı
  • +450°C/+842°F’ye kadar olan yüksek sıcaklıklarda kullanım

 

 

Hidrostatik seviye ölçümü

Basınç sensörleriyle sıvı uygulamalarında sürekli seviye ölçümü

İster su ister başka bir sıvı olsun hidrostatik seviye sensörleri gıda ve su/atık su gibi farklı endüstrilerdeki çeşitli uygulamalarda kendine kullanım alanı bulmaktadır. Hidrostatik seviye ölçümü için Deltapilot ve Waterpilot basınç transmiterleri tanklarda veya kuyularda daldırmalı veya tank yanına montajlı olarak en doğru çözümü sunar.

Contite sensör, hidrostatik seviye ölçümü için özel olarak geliştirilmiştir. Sahip olduğu sensör ve hücre elektronik devreleri koruması sayesinde Contite sensör, en nemli ve yoğuşma oluşumunun fazla olduğu uygulamalarda bile mükemmel bir çözümdür. Ölçüm elemanı proses diyaframı ve arka diyafram arasında hermetik olarak izole edilmiştir. Hidrostatik seviye cihazları genellikle proses ve çevre endüstrilerinde kullanılan kapasitif ve yağsız seramik ölçüm hücreleriyle de temin edilebilir.

 

Hidrostatik seviye ölçümü: Ölçüm Prensibi

Contite hücre: Ölçüm hücresi, proses diyaframı ve arka diyafram arasında tam korumalı olarak muhafaza edilir. Ayrıca yoğunlaşma ve agresif gazlara karşı da tamamen dayanıklıdır.

Seramik hücre: Seramik sensör, kuru bir sensördür. Yani proses basıncı sağlam seramikten yapılmış proses diyaframına doğrudan baskı yaparak bunu esnetir. Basınçla orantılı kapasitans değişimi proses yalıtım diyaframı ve seramik iç yüzeyde bulunan elektrotlar tarafından ölçülür.

Avantajlar

  • Türünün tek örneği yoğuşma geçirmez Contite ölçüm hücresi sayesinde azami tesis güvenliği
  • Çok iyi tekrarlanabilirlik ve sıcaklık şoklarından sonra bile uzun dönemli istikrar sağlayan Contite hücre
  • Ultra saf %99,9 seramik yapısı sayesinde son derece iyi kimyasal uyumluluğa ve üstün mekanik istikrara sahip seramik hücre

Entegre membran bozulması tespiti özellikli, vakum uygulamalarında da kullanılabilen sağlam seramik diyafram

 

 

 

Ultrasonik seviye sensörleriyle sıvılarda ve katılarda sürekli seviye ölçümü.

Prosonic sensörlerle ultrasonik seviye ölçümü sıvılarda, macunlarda, çamurlarda ve tane boyutu toz ile kaba taneli arasında olan dökme katılarda sürekli, temassız ve bakım gerektirmeyen seviye ölçümüne olanak sağlar. Ölçüm, dielektrik sabiti, yoğunluk veya nemden etkilenmediği gibi sensörlerin kendi kendini temizleme etkisi nedeniyle tortu birikmesinden de etkilenmez.

 

Ultrasonik seviye ölçümü sıvılarda ve dökme katılarda seviye ölçümünde uygun maliyetli bir çözüm olarak kendini kanıtlamıştır. Enstrümanlar kompakt veya ayrık versiyonlu olarak temin edilebilir. Bu ölçüm prensibi kolay planlama ve montaj, hızlı ve güvenli devreye alma, uzun servis ömrü ve düşük bakım maliyetiyle ön plana çıkar. Zorlu ortam koşullarında aşındırıcı ve agresif ürünlerde yapılan ölçüm tipik uygulamaları arasındadır.

 

Ultrasonik ölçüm: Ölçüm Prensibi

Prosonic, Uçuş Süresi prensibine göre çalışır. Bir sensörün yaydığı ultrasonik sinyal ürün yüzeyi tarafından yansıtılır ve yansıtılan sinyal tekrar sensör tarafından tespit edilir. Yansıtılan ultrasonik sinyalin Uçuş Süresi, alınan mesafeyle doğru orantılıdır. Tank geometrisi biliniyorsa seviye hesaplanabilir.

Avantajlar

  • Temassız, bakım gerektirmeyen ölçüm
  • dc değeri veya yoğunluk gibi ürün özelliklerinden etkilenmeyen ölçüm
  • Dolum veya boşaltma yapmadan kalibrasyon
  • Sensör diyaframının titreşimi sayesinde kendi kendini temizleme etkisi

 

Titreşimli limit seviye tespiti

Sıvılarda ve katılarda limit seviye siviçleri

 

Titreşimli limit seviye tespiti her endüstride sıvı ve dökme katı taşmalarının önlenmesinde güvenli bir çözüm sunar. İkinci güvenlik hattı, mümkün olan en yüksek güvenlik ve siviç kullanılabilirliği seviyesini elde etmeyi garanti eder. LVL Serisi değişken ürün özelliklerinden, türbülanslardan, köpükten, titreşimlerden veya tortu birikmelerinden etkilenmeyen güvenilir ölçüm sağlar. İnce taneli veya tozlu katıların depolandığı silolar için LVL Serisi mükemmel bir seçimdir.

 

Titreşimli cihazlar basit limit seviye tespiti (min. ve maks. kontrolü), sertifikalı kaçak izleme ve Güvenlik Bütünlüğü Seviyelerine (SIL 2/3) tabi olan tesis bölümlerindeki koruyucu ekipmanlar için olduğu gibi çok sayıda sıvı uygulamasında kullanılabilir. Bu cihazlar tozlu veya topaklı parçacıklı katı uygulamalarında başta çimento, kimya veya gıda endüstrisi olmak üzere tehlikeli alanlarda da kullanılabilir.

Titreşimli limit seviye tespiti: Ölçüm Prensibi

Sıvılarda limit seviye tespiti için bir titreşim çatalı biçimindeki sensör rezonans frekansında titreştirilir. Sürücü, piezoelektrik prensibe göre çalışır. Çatal ürüne girerken osilasyon frekansı değişir. Bu değişim analiz edilerek siviç sinyaline dönüştürülür.

Katılarda çatal veya tek çubuklu bir sensör rezonans frekansında titreştirilir. Sürücü, piezoelektrik prensibe göre çalışır. Çatal ürüne girerken osilasyon genliği değişir. Bu değişim de analiz edilerek siviç sinyaline dönüştürülür.

Avantajlar

  • Üründen etkilenmez
  • Ürün özelliklerinden etkilenmez
  •  
  • Kolay monte edilir ve kalibrasyon yapmadan kullanıma hazırdır
  • Kendi kendini izler
  • Aşınma ve yıpranma yapmaz, bakım gerektirmez

 

 

Kapasitif problarla sıvılarda ve dökme katılarda sürekli seviye ölçümü ve limit seviye tespiti

LCL Serisi ile kapasitif seviye ölçümü, sıvılarda seviyenin izlenmesinde çok sayıda olanak sağlayan basit ve uygun maliyetli bir çözümdür. Özellikle küçük tanklarda ve tortu oluşturan ürünlerde kullanışlıdır. LCL Serisi kapasitif seviye siviçleriyle limit seviye tespiti, agresif ürünlerin ve yoğun tortulaşma yapan sıvıların ve katı maddelerin söz konusu olduğu uygulamalarda kullanılabilir.

 

Kapasitif seviye sensörleri, sıvılarda ve dökme katılarda seviye ölçümünde ve limit seviye tespitinde kullanılabilen kanıtlanmış ve uygun maliyetli bir çözümdür. Sürekli seviye ölçümü için çeşitli transmiterler ve limit seviye tespiti için farklı siviçler mevcuttur. Ayrıca arayüz ölçümü de yapılabilir. Ölçüm prensibi, milyonlarca uygulamada kendini kanıtlamıştır.

Kapasitif ölçüm: Ölçüm Prensibi

Kapasitif ölçüm prensibi, bir kapasitörün kapasitansındaki değişime dayanır. Prob ile tank duvarı, kapasitans değeri tanktaki ürüne göre değişen bir kapasitör oluşturur. Boş bir tankın kapasitansı düşük, dolu bir tankın ise yüksektir.

Avantajlar

  • Kanıtlanmış ve test edilmiş ölçüm prensibi – sağlam ve güvenli
  • Evrensel olarak uyarlanabilir prob
  • Aşırı tortu birikmesi yapan ve viskozitesi yüksek ürünlerde bile güvenilir çalışma
  • Kolay devreye alma

 

İletken sıvılarda limit seviye tespiti

İletkenlik siviçleri iletken sıvılarda basit ve güvenli limit seviye tespiti sağlar. LKL Serisi birçok farklı uygulama için uygundur. Kalibrasyon gerekmediğinden ve tank içinde hareketli parça bulunmadığından uzun servis ömrü ve aşınma veya tıkanma olmaksızın güvenilir çalışma sağlar.

LKL Serisi ile iletkenlik seviye tespiti, güvenli envanter uygulamalarından (minimum miktar) iki noktalı ve çok noktalı kontrol aracılığıyla tank taşması engellemeye kadar (pompa kontrolü) birçok farklı uygulama için uygundur.

İletkenlik ölçümü: Ölçüm Prensibi

İki ölçüm elektrodu arasındaki direnç ürünün mevcut olmasına veya olmamasına göre değişir. Tek çubuklu problarda iletken depo duvarı karşı elektrot görevini üstlenir.

Avantajlar

  • Tek proses bağlantısıyla çok noktalı tespit
  • Basit enstrümantasyon

 

 

 

Şamandıra siviçli seviye ölçümü

Sıvılarda limit seviye tespiti

LFL şamandıra siviç, uygun sıvılarda limit seviye tespiti için basit ve uygun maliyetli bir çözümdür. Tanklarda pompa koruyucu olarak veya atıksu arıtma tesislerinde olduğu gibi açık havzalarda seviye alarmı olarak kullanılabilir. Şamandıra sivicin biri NAMUR anahtarlama sinyali diğeri de değişmeli kontak olmak üzere iki çıkış seçeneği bulunur.

 

Şamandıra siviç ölçümü: Ölçüm Prensibi

Şamandıra, sıvının yüzeyinde yukarı ve aşağı yüzerken bir sensör şamandıranın pozisyonunu algılar ve anahtarlama işlemini tetikler.

Avantajlar

  • Sıvılarda güvenilir ve uygun maliyetli limit seviye tespiti
  • Tehlikeli bölgeler için NAMUR’a uygun elektrik bağlantıları (Zon 1’e kadar) veya evrensel standart uygulama için değişmeli kontak (AC/DC)

 

ÜRÜNLER